Čokoládový dort z listového těsta
22. 3. 2008
Čokoládový dort z listového těsta
(Jamie Oliver "Naked Chef", gastronomický seriál BBC, TV Spektrum, červen 2002)
Suroviny:balíček listového těsta
Na čokoládovou náplň: 140 g másla 150 g čokoláda na vaření špetku soli
8 lžíc kakaa 4 vajíčka 200 g pískového cukru 3 lžíce kyselé smetany (nebo bílého jogurtu) lžíci cukrového sirupu nebo medu)
Postup přípravy:
Balíček listového těsta rozválíme a vyplníme miskovitou formu na koláč. Okraje těsta zarovnáme souběžně s okrajem formy (vytvoříme misku). Dáme na chvilku do ledničky zchladit, nebo hned upečeme zakryté papírem na pečení, který zatížíme fazolemi, aby se těsto nevyboulilo. (Pokud těsto zmrazíme, nemusíme už dávat fazole, vůbec se nám nesrazí a v tom je ten vtip.) Pečeme 10 minut rozpálené troubě při 180 °C lehce dorůžova.
Příprava čokoládové náplně:
Potřebujeme 140 g neslazeného másla a tabulku tj.150 g čokolády na vaření. To je to nejlepší co můžeme koupit, je to v podstatě 80 % kakaové hmoty.
Vložíme do misky, přidáme špetku soli, ale jenom malou. Když vaříme čokoládu vždy je dobré přidat trochu soli, ta zesílí chuť čokolády. Přidáme kakao, to dodá trochu hořkosti, ale nebojme se, až přidáme všechno ostatní tak to nebude hořké, jenom malinko. Teď dáme do hrnce trochu vody a na hrnec položíme misku s čokoládou a necháme ji rozpustit na vodní lázni.
Mezitím v jiné misce rozšleháme vajíčka přidáme pískový cukr a pořádně to rozšleháme. Chceme, aby cukr rozpustil, ale také chceme dostat do směsi trochu vzduchu, aby měla lehkou a nadýchanou konzistenci. Když je směs vaječná směs hladká přidáme dvě "tajné" a snad trochu neobvyklé přísady - kyselou smetanu a trochu cukrového sirupu (nebo medu). Kyselá smetana přidá moučníku trochu kyselosti, ohromně vylepší chuť a také ho nadlehčí. Můžeme také použit bílý jogurt. Pak přidáme cukrový sirup, to je klasická přísada, která dá dortu karamelovou příchuť a změní jeho konzistenci. Bude trochu vláčnější.
Teď obě hmoty: čokoládovou i vaječno-smetanovou, spojíme, promícháme až je směs hladká. Ochutnáme . . ., máme bezvadný základ. Vypadá skvěle, hmota je pěkně lesklá. Stěrkou ji přemístíme na částečně upečenou misku z listového těsta v koláčové formě. Opatrně vložíme do trouby a pečeme 40 minut při 150 °C.
Poznámka DDK:
Příprava dezertů a pečení - je trochu jako chemie. Při pečení masa nebo vaření jídel můžeme trochu improvizovat, ale u moučníku je nutno všechno pečlivě zvážit a vážit. Jinak se může stát, že to nemá tu správnou chuť, nebo to nevykyne a tak.
(Jamie Oliver "Naked Chef", gastronomický seriál BBC, TV Spektrum, červen 2002)
Suroviny:
Na čokoládovou náplň:
Postup přípravy:
Balíček listového těsta rozválíme a vyplníme miskovitou formu na koláč. Okraje těsta zarovnáme souběžně s okrajem formy (vytvoříme misku). Dáme na chvilku do ledničky zchladit, nebo hned upečeme zakryté papírem na pečení, který zatížíme fazolemi, aby se těsto nevyboulilo. (Pokud těsto zmrazíme, nemusíme už dávat fazole, vůbec se nám nesrazí a v tom je ten vtip.) Pečeme 10 minut rozpálené troubě při 180 °C lehce dorůžova.
Příprava čokoládové náplně:
Potřebujeme 140 g neslazeného másla a tabulku tj.150 g čokolády na vaření. To je to nejlepší co můžeme koupit, je to v podstatě 80 % kakaové hmoty.
Vložíme do misky, přidáme špetku soli, ale jenom malou. Když vaříme čokoládu vždy je dobré přidat trochu soli, ta zesílí chuť čokolády. Přidáme kakao, to dodá trochu hořkosti, ale nebojme se, až přidáme všechno ostatní tak to nebude hořké, jenom malinko. Teď dáme do hrnce trochu vody a na hrnec položíme misku s čokoládou a necháme ji rozpustit na vodní lázni.
Mezitím v jiné misce rozšleháme vajíčka přidáme pískový cukr a pořádně to rozšleháme. Chceme, aby cukr rozpustil, ale také chceme dostat do směsi trochu vzduchu, aby měla lehkou a nadýchanou konzistenci. Když je směs vaječná směs hladká přidáme dvě "tajné" a snad trochu neobvyklé přísady - kyselou smetanu a trochu cukrového sirupu (nebo medu). Kyselá smetana přidá moučníku trochu kyselosti, ohromně vylepší chuť a také ho nadlehčí. Můžeme také použit bílý jogurt. Pak přidáme cukrový sirup, to je klasická přísada, která dá dortu karamelovou příchuť a změní jeho konzistenci. Bude trochu vláčnější.
Teď obě hmoty: čokoládovou i vaječno-smetanovou, spojíme, promícháme až je směs hladká. Ochutnáme . . ., máme bezvadný základ. Vypadá skvěle, hmota je pěkně lesklá. Stěrkou ji přemístíme na částečně upečenou misku z listového těsta v koláčové formě. Opatrně vložíme do trouby a pečeme 40 minut při 150 °C.
Poznámka DDK:
Příprava dezertů a pečení - je trochu jako chemie. Při pečení masa nebo vaření jídel můžeme trochu improvizovat, ale u moučníku je nutno všechno pečlivě zvážit a vážit. Jinak se může stát, že to nemá tu správnou chuť, nebo to nevykyne a tak.
Komentáře
Přehled komentářů
Zatím nebyl vložen žádný komentář