Hovězí carpaccio na bylinkovém talíři
6. 6. 2007
Hovězí carpaccio na bylinkovém talíři
(Jamie Oliver:"Šefkuchař bez čepice", pořad BBC2 TV Spektrum, červenec 2001)
(Jamie Oliver:"Šefkuchař bez čepice", pořad BBC2 TV Spektrum, červenec 2001)
"Carpaccio" - jsou většinou slabé plátky svíčkové naložené v olivovém oleji, balsamikovém octu, posypané špekem a parmazánem. Maso je vždycky syrové, pořád krvavé, ale my v tomto receptu je budeme chtít mít pěkně zapečené na okrajích. Každopádně musí být uvnitř šťavnaté. Váleček svíčkové obalíme kořením a opečeme je na oleji, pak ji nařežeme na teňounké plátky. Plátky rozprostřeme na bylinky pokrývající v jedné vrstvě talíř a pokapeme ingrediencemi.Přílohy: pečivo
Suroviny: hovězí svíčková, vcelku koriandrové semínka sůl olivový olej ocet "balsamico" čerstvý koriandr čerstvý zázvor špek parmazán chilli papričky ředkvičky sezamový olej sójová omáčka 1 limetka nebo citrón
Postup přípravy:
Jestli se nám podařilo koupit pěkný kus kvalitního hovězího, takový pěkný váleček svíčkové, tak ten obalíme v koření. Použijeme koriandrová semínka. A teď malý trik: musíme použít pěknou hrstku semínek koriandru, protože koriandrové bobulky jsou velmi nevýrazné s porovnáním s koriandrovými listy. Ty jsou naopak hodně voňavé. Tak je nejprve rozdrtíme v hmoždíři; . . . a už cítíme všechnu tu vůni. Na to je hmoždíř moc dobrý.
Otočíme hovězí na stranu a na prkénko nasypeme dost soli, pepře a roztlučený koriandr. Pěkně v tom ten váleček hovězího vyválíme, až se koření přichytí a obalí ho. Teď ještě povrch válečku pokapeme trochu olejem; použijeme třeba paprikový olej, který získáme po opečení chilli papriček v oleji. Olej nalijeme na maso a pěkně to tam naplácáme, aby tam zůstala větší vrstva oleje a na pekáč se to nelepilo.A teď maso opečeme na pánvi, aby do něho koření proniklo. Otáčíme je asi tak každou minutu, až minutu a půl. Mezitím si připravíme něco čím osmahnuté maso posypeme. Máme připravený čerstvý koriandr a čerstvý zázvor. Koriandr smotáme jako by byl doutník a jemně ho nakrájíme a zázvor také nasekáme na drobné kousky až vločky. Maso vyjmeme dáme na stranu a necháme chvilku odpočinout, aby povolilo a všechny šťávy se vrátily zase tam, kam patří. Když je nakrájíme, budeme je mít pak šťavnaté, také bude vypadat dobře a bude se přímo rozpadat v puse. Nakrájíme je tedy na jemné plátky, ale až po chvilce ( asi 5-10 minut). Teď potřebujeme ještě nějaké chilli papričky a ředkvičky. Když jsou listy ředkviček čerstvé a jsou krásné a zdravé, tak jimi můžeme vyložit velký talíř a bude to vypadat pěkně. Pak máme přidáme staré dobré chilli papričky; uřízneme vršky odstraníme semena a zkusíme je co nejjemněji na šikmo nakrájet.
Na talíř jenom v jedné vrstvě neformálně rozmístíme plátky masa, všechny jednotlivé chutě se pak propojí. Pak raději z výšky rozsypeme na talíř s již rozloženým masem jemně nakrájený zázvor. Dbáme, aby nebyl na jednom místě, pak stejně čerstvý nasekaný zelený koriandr, nakrájené ředkvičky a ještě nakrájené chilli papričky. Bude to jistě vynikající!
Aby to bylo opravdu zajímavé vezmeme trochu sezamového oleje, to je dost aromatická věc, tak vše, ale jen opravdu trochu pokapeme, třeba pěkně do spirály a dokola. Se sójovou omáčkou můžeme být štědřejší. Dbáme hlavně, aby na každém kousku masa byla sójová omáčka. Potom vezmeme limetku a vymáčkneme ji na talíř. A je hotovo!