Jamieho čokoládové hrnečky
22. 3. 2008
Jamieho čokoládové hrnečky
(Jamie Oliver: "Šéfkuchař bez čepice - Dny plné chutí", Spektrum Grafik, 2003)
280 ml smetany na šlehání 200 g čokolády na vaření 2 velké žloutky 3 lžíce kvalitního brandy 20 g másla
Postup přípravy čokoládových hrnečků:
V pánvi s těžkým dnem zahřejeme smetanu a přivedeme ji těsně před bod varu. Pak ji odstavíme, počkáme asi minutu a nalámeme do ní čokoládu. Mícháme tak dlouho, dokud se čokoláda nerozpustí. Potom přidáme žloutky s brandy a vymícháme směs dohladka. Necháme ji trochu vychladnout a vmícháme máslo, které moučníku dodá hladkost. Potom směs nalijeme do hrnečků. Někdy se podaří přidat máslo dřív, než směs správně vychladne, a moučník se srazí. Dá se to napravit tak, že směs necháme déle chladnout, potom do ní přidáme trochu studeného mléka a šleháme, dokud opět nemá hladkou strukturu. Podáváme např. s pomerančovými sušenkami.
Pomerančové sušenky
Suroviny na pomerančové sušenky - 25 ks: 170 g másla 170 g cukru 225 g polenty 100 g hladké mouky
kůra ze dvou až tří pomerančů 2 velká vejce.
Postup přípravy pomerančových sušenek:
Polentu, mouku a cukr zpracujeme s máslem, do těsta pak přidáme pomerančovou kůru a vejce. Přikryjeme kuchyňskou fólií a necháme hodinu odpočinout v chladničce, aby těsto pěkně tuhlo. Na plech položíme mastný pečící papír a lžičkou vykrajujeme sušenky, které klademe asi pět centimetrů od sebe. Pečeme v troubě vyhřáté na 190°C po dobu asi 5 až 6 minut, dokud nebudou okraje sušenek pěkně dozlatova. Pak sušenky vyndáme z trouby, necháme je asi 15 minut chladnou a můžeme podávat.
(Jamie Oliver: "Šéfkuchař bez čepice - Dny plné chutí", Spektrum Grafik, 2003)
Čokoládové hrnečky - je dezert, na kterém je báječné to, jak je jemný, nadýchaný a bohatý. Pokud ho však chceme odlehčit, aby víc připomínal pěnu, můžeme do směsi nakonec přimíchat ještě sníh ze dvou bílků. Klíčem úspěchu jsou malé porce, např. šálky na espreso, které mají ideální velikost. Čokoládové hrnečky se perfektně hodí na večírky, protože si je můžeme připravit den předem a schovat v chladničce. Můžeme vyzkoušet i Jamiem doporučenou kombinaci s pomerančovými sušenkami, které jsou nesmírně jednoduché a trochu neobvyklé. Vynikající křupavost jim dodává polenta (kukuřičná mouka). Výborně se hodí ke zmrzlině, čokoládovým pamlskům anebo prostě jen k šálku kávy.Suroviny na čokoládové hrnečky, pro 4 porce:
Postup přípravy čokoládových hrnečků:
V pánvi s těžkým dnem zahřejeme smetanu a přivedeme ji těsně před bod varu. Pak ji odstavíme, počkáme asi minutu a nalámeme do ní čokoládu. Mícháme tak dlouho, dokud se čokoláda nerozpustí. Potom přidáme žloutky s brandy a vymícháme směs dohladka. Necháme ji trochu vychladnout a vmícháme máslo, které moučníku dodá hladkost. Potom směs nalijeme do hrnečků. Někdy se podaří přidat máslo dřív, než směs správně vychladne, a moučník se srazí. Dá se to napravit tak, že směs necháme déle chladnout, potom do ní přidáme trochu studeného mléka a šleháme, dokud opět nemá hladkou strukturu. Podáváme např. s pomerančovými sušenkami.
Pomerančové sušenky
Suroviny na pomerančové sušenky - 25 ks:
Postup přípravy pomerančových sušenek:
Polentu, mouku a cukr zpracujeme s máslem, do těsta pak přidáme pomerančovou kůru a vejce. Přikryjeme kuchyňskou fólií a necháme hodinu odpočinout v chladničce, aby těsto pěkně tuhlo. Na plech položíme mastný pečící papír a lžičkou vykrajujeme sušenky, které klademe asi pět centimetrů od sebe. Pečeme v troubě vyhřáté na 190°C po dobu asi 5 až 6 minut, dokud nebudou okraje sušenek pěkně dozlatova. Pak sušenky vyndáme z trouby, necháme je asi 15 minut chladnou a můžeme podávat.
Komentáře
Přehled komentářů
Zatím nebyl vložen žádný komentář