Jamieho čokoládový pudink uvnitř s celým pomerančem
22. 3. 2008
Jamieho čokoládový pudink uvnitř s celým pomerančem
(Jamie Oliver: "Šéfkuchař bez čepice - Dny plné chutí", str. 280, Spektrum Grafik, 2003)85 g másla 55 g hořké čokolády 170 g hladké mouky 1 rovná lžička prášku do pečiva 55 g práškového kakaa 170 g pískového cukru 2 vejce 2 lžíce mléka
Na náplň: 1 pomeranč se silnou kůrou 85 g másla 85 g pískového cukru
Postup přípravy:
V hrnci přivedeme k varu trochu vody (v tomto hrnci budeme potom v páře vařit i pudink) a celý pomeranč asi 10 minut pod pokličkou vaříme. Mezitím vymastíme 1,3 litrovou formu na pudink. Máslo s čokoládou rozpustíme na vodní lázní - v misce vložené do rendlíku s horkou vodou. Do velké mísy nasypeme mouku, prášek do pečiva a kakao. Přilijeme rozpuštěné máslo a čokoládu, přidáme cukr, vajíčka a mléko. Dobře promícháme. Asi 2/3 směsi vlijeme do formy a uprostřed uděláme důlek.
V této chvíli vaří již pomeranč asi 10 minut a kůru by měl mít jemnou a měkkou. Vyjmeme ho opatrně z vody. Pomeranč po celém povrchu propícháme vidličkou a položíme do důlku v těstě. Pomeranč můžeme také (ale opatrně bude horký) rozkrájet na dílky, pokud třeba chceme vyndat pecičky nebo odříznout ty tuhé kousky na vnitřní straně dílků. Pak všechno zase spojíme (pudink se lépe porcuje); tím se však nemusíme zdržovat. Máslo nakrájíme na kostky, rozložíme kolem pomeranče, posypeme cukrem a zalijeme zbylou třetinou směsi. Pudink zakryjeme pečícím papírem, formu přetáhneme alobalem a dáme do hrnce s vroucí vodou. Voda by měla dosahovat asi do poloviny stěn formy. Přiklopíme a pomalu vaříme asi 2 hodiny. Občas se podíváme, jestli není třeba dolít vodu. Hotový pudink vyklopíme na mísu a podáváme s vanilkovým krémem nebo šlehačkou.
(Jamie Oliver: "Šéfkuchař bez čepice - Dny plné chutí", str. 280, Spektrum Grafik, 2003)
Čokoládový pudink schovává uvnitř skvělé překvapení, které se ukáže, až pudink rozkrojíme. Pomerančová kůra celého pomeranče se uvaří a je měkká jako marmeláda, ale chuť zůstane ostrá, což se krásně hodí ke sladké čokoládě. Podáváme s vanilkovým krémem nebo šlehačkou.Suroviny pro 6 - 8 porcí:
Na náplň:
Postup přípravy:
V hrnci přivedeme k varu trochu vody (v tomto hrnci budeme potom v páře vařit i pudink) a celý pomeranč asi 10 minut pod pokličkou vaříme. Mezitím vymastíme 1,3 litrovou formu na pudink. Máslo s čokoládou rozpustíme na vodní lázní - v misce vložené do rendlíku s horkou vodou. Do velké mísy nasypeme mouku, prášek do pečiva a kakao. Přilijeme rozpuštěné máslo a čokoládu, přidáme cukr, vajíčka a mléko. Dobře promícháme. Asi 2/3 směsi vlijeme do formy a uprostřed uděláme důlek.
V této chvíli vaří již pomeranč asi 10 minut a kůru by měl mít jemnou a měkkou. Vyjmeme ho opatrně z vody. Pomeranč po celém povrchu propícháme vidličkou a položíme do důlku v těstě. Pomeranč můžeme také (ale opatrně bude horký) rozkrájet na dílky, pokud třeba chceme vyndat pecičky nebo odříznout ty tuhé kousky na vnitřní straně dílků. Pak všechno zase spojíme (pudink se lépe porcuje); tím se však nemusíme zdržovat. Máslo nakrájíme na kostky, rozložíme kolem pomeranče, posypeme cukrem a zalijeme zbylou třetinou směsi. Pudink zakryjeme pečícím papírem, formu přetáhneme alobalem a dáme do hrnce s vroucí vodou. Voda by měla dosahovat asi do poloviny stěn formy. Přiklopíme a pomalu vaříme asi 2 hodiny. Občas se podíváme, jestli není třeba dolít vodu. Hotový pudink vyklopíme na mísu a podáváme s vanilkovým krémem nebo šlehačkou.
Komentáře
Přehled komentářů
Zatím nebyl vložen žádný komentář