Jamieho dvojoříškový čokoládový dort
22. 3. 2008
Jamieho dvojoříškový čokoládový dort
(Jamie Oliver: "Dny plné chuti", pořad TV Spektrum a Nakladatelství Spektrum Grafik, 2003)150 g oloupaných mandlí 150 g vlašských ořechů 300 g té nejlepší čokolády na vaření (obsah čokolády 70%) 1 vrchovatá lžičky kvalitního čokoládového prášku 225 g másla 100 g cukru krystal 6 vajec, žloutky a bílky odděleně
Postup přípravy:
Troubu vyhřejeme na 190 °C. Dno dortové formy o průměru 20 až 25 cm vyložíme mastným pečícím papírem, vymastíme také boky formy a vysypeme moukou. Mandle a ořechy umeleme na robotu najemno. Přidáme čokoládu a kakao a mixujeme ještě asi půl minuty, aby se čokoláda důkladně rozmělnila. Přendáme směs do mísy. V robotu utřeme máslo a cukr dohladka, pak začneme po jednom přidávat žloutky a nakonec vše promícháme s čokoládovou směsí. V jiné míse ušleháme bílky se solí. Sníh opatrně přimícháme do těsta a směs nalijeme do formy. Pečeme v předehřáté troubě asi hodinu. Snadno poznáme, kdy je dort upečen - vpíchneme do něj na pět vteřin párátko nebo špičku nože. Pokud se na ně těsto nelepí, dort by měl být hotový.
(Jamie Oliver: "Dny plné chuti", pořad TV Spektrum a Nakladatelství Spektrum Grafik, 2003)
Dvojříškový dort - je nejlepší čokoládová bašta široko daleko. Zkuste ji obložit zmrzlinou a polít trochou espresa. Jamie tento dort peče vždy ve formě, případně v několika menších formičkách, ale dá se použít jakákoliv nádoba, dobře vymaštěná a vysypaná moukou.Suroviny:
Postup přípravy:
Troubu vyhřejeme na 190 °C. Dno dortové formy o průměru 20 až 25 cm vyložíme mastným pečícím papírem, vymastíme také boky formy a vysypeme moukou. Mandle a ořechy umeleme na robotu najemno. Přidáme čokoládu a kakao a mixujeme ještě asi půl minuty, aby se čokoláda důkladně rozmělnila. Přendáme směs do mísy. V robotu utřeme máslo a cukr dohladka, pak začneme po jednom přidávat žloutky a nakonec vše promícháme s čokoládovou směsí. V jiné míse ušleháme bílky se solí. Sníh opatrně přimícháme do těsta a směs nalijeme do formy. Pečeme v předehřáté troubě asi hodinu. Snadno poznáme, kdy je dort upečen - vpíchneme do něj na pět vteřin párátko nebo špičku nože. Pokud se na ně těsto nelepí, dort by měl být hotový.
Komentáře
Přehled komentářů
Zatím nebyl vložen žádný komentář