Jamieho nepečený čokoládový dezert s oříšky a kandovaným ovocem
22. 3. 2008
Suroviny pro 4 porce:

200 gramů dobré kvalitní čokolády 150 gramů másla 1 lžíce světlé melasy (javorového sirupu nebo medu) 150 g dietních nebo sladkých celozrnných sušenek 2 hrsti pistáciových oříšků 2 hrsti pekanových ořechů různé kandované ovoce např.: třešně, sušené meruňky nebo i sněhové pusinky aj.
Postup přípravy:
Menší misku postavíme do hrnce s vroucí vodou tj. na vodní lázeň. Přidáme rozlámanou dobrou kvalitní čokolády a máslo. Přilijeme jednu lžíci světlé melasy, což je stará dobrá anglická klasika, nebo použijeme javorový sirup (nebo u nás dostupný med - DDK). V jiné větší misce rozdrtíme dietní nebo sladké celozrnné sušenky. Nasekáme pistáciové a pekanové ořechy. Pak můžeme improvizovat. Přidáme například kandované třešně, sušené meruňky nebo i sněhové pusinky. Použijeme fantazii - a zdravý rozum!
Když se čokoláda rozpustí, přilijeme ji do větší misky s drtí rozpuštěnou čokoládovou směs s máslem 0a všechno dobře promícháme. Teď to můžeme přelít do libovolné formy, jenom ji ještě předem vyložíme přilnavou fólií a důkladně upěchujeme. Nechceme v tom nechat žádné bubliny.
Hmoptu necháme asi tak hodinu ztuhnout v ledničce a pak jenom vyklopíme, sundáme fólii a povrch pěkně poprášíme kvalitním práškovým kakaem a můžeme podávat. Stačí jenom nakrájet na plátky. Je to výborný dezert.
Poznámky DDK:
Na obrázku nahoře - je čokoládový oříškový dezert, který jsem vlastnoručně podle uvedeného receptu připravil. Chutí byl srovnatelný oříškové čokoládě. Trochu problém jsem měl na počátku s krájením úhledných řezů; snadno se pod tlakem nože rozpadaly. Byly dosti křehké, avšak při pomalém tlaku ostrého nože to již šlo. Křehkost hmoty dezertu závisí na poměru přidaných oříšků k použitému množství čokoládové hmoty a na přídavku sirupu nebo medu, který hmotu zvláčňuje. Já jsem ho neměl a takže ani nedal.

Postup přípravy:
Menší misku postavíme do hrnce s vroucí vodou tj. na vodní lázeň. Přidáme rozlámanou dobrou kvalitní čokolády a máslo. Přilijeme jednu lžíci světlé melasy, což je stará dobrá anglická klasika, nebo použijeme javorový sirup (nebo u nás dostupný med - DDK). V jiné větší misce rozdrtíme dietní nebo sladké celozrnné sušenky. Nasekáme pistáciové a pekanové ořechy. Pak můžeme improvizovat. Přidáme například kandované třešně, sušené meruňky nebo i sněhové pusinky. Použijeme fantazii - a zdravý rozum!
Když se čokoláda rozpustí, přilijeme ji do větší misky s drtí rozpuštěnou čokoládovou směs s máslem 0a všechno dobře promícháme. Teď to můžeme přelít do libovolné formy, jenom ji ještě předem vyložíme přilnavou fólií a důkladně upěchujeme. Nechceme v tom nechat žádné bubliny.
Hmoptu necháme asi tak hodinu ztuhnout v ledničce a pak jenom vyklopíme, sundáme fólii a povrch pěkně poprášíme kvalitním práškovým kakaem a můžeme podávat. Stačí jenom nakrájet na plátky. Je to výborný dezert.
Poznámky DDK:
Na obrázku nahoře - je čokoládový oříškový dezert, který jsem vlastnoručně podle uvedeného receptu připravil. Chutí byl srovnatelný oříškové čokoládě. Trochu problém jsem měl na počátku s krájením úhledných řezů; snadno se pod tlakem nože rozpadaly. Byly dosti křehké, avšak při pomalém tlaku ostrého nože to již šlo. Křehkost hmoty dezertu závisí na poměru přidaných oříšků k použitému množství čokoládové hmoty a na přídavku sirupu nebo medu, který hmotu zvláčňuje. Já jsem ho neměl a takže ani nedal.
Komentáře
Přehled komentářů
Zatím nebyl vložen žádný komentář