Jamieho teplý listový salát
22. 3. 2008
Jamieho teplý listový salát
(Jamie Oliver: "Návraty šéfkuchaře", díl "Komici", seriál BBC2, zařazeno do DDK v březnu 2004)listy čerstvého zeleného salátu - hlávkový, římský, endívie, řeřicha, roketa, čínské zelí apod.
Na teplou zálivku:
2 střední červené cibule 1 lžíce olivového oleje špetka soli a pepře 8 tenkých plátku prorostlé slaniny (nejlépe podobné jako je italská pancetta) 1 lžička tymiánu 3-4 stroužky česneku 1 hrst piniových oříšků 3 až 4 lžíce octa balsamico
Postup přípravy:
Červené cibule oloupeme nakrájíme přes střed a vytvoříme nádherné větší kousky, které drží pohromadě. Když je budeme smažit zvolna, jenom při střední teplotě, asi 5 minut, všechen přírodní cukr obsažený v cibuli se uvolní a zkaramelizuje a bude to pak krásně sladké a chutné. Do pánve nalijeme olivový olej a přidáme nakrájené kousky cibule. Místo smažení na pánvi můžeme cibuli upéct v troubě, trvá to asi půl hodiny při 200°C. Pak bude stejně dobrá a sladká. Cibulku pečeme na středně rozpálené pánvi, dokud se nezbarví trochu dozlatova, pak přidáme špetku soli a pepře. Je lepší kořenit hned na začátku, aby chutě vsákly až dovnitř, a ne jenom na okraj. Přidáme pár lístků tymiánu, plátky prorostlé uzené slaniny na pánev hezky rozprostřeme. Je to něco jako vaření v jednom hrnci; nezašpiní se tolik nádobí. A všechny chutě se smíchají?
Takže na pánvi máme tymián, sladké cibulky a uzenou slaninu. Cibulka bude pěkně měkká, slanina pěkně křupavá, zkrátka dobrý základ ke studenému salátu. Nasekáme česnek a posypeme vše co je na pánvi, přidáme píniové oříšky a všechno dozlatova opražíme. Ke konci přidáme balsamikový ocet, který pánev trochu ochladí,Tuto teplou směs nalijeme na mezitím opraný a vysušený (odstředěný) salát.
A teď se dostáváme k tomu hlavnímu. Když si např. v restauraci objednáme teplý salát, někdy se stane, že jsou listy salátu již zvadlé a nechutné. To se stane tehdy, když přidáme k zelenému salátu příliš horké přísady. Takže raději posadíme své hosty ke stolu a nachystáme talíře. Všichni již sedí okolo stolu. Tak ještě jednou protřepeme teplou směs a teď servírujeme, jak nejrychleji umíme, jinak to bude salát spíš připomínat cibulovou polívku. Tak fofrem, hodně rychle naservírovat. V restauraci je to někdy docela těžké. Nahoru na listy salátu nasypeme pěkně křupavou slaninku i cibulku. O dobrodiní a významu salátů Jamie říká:
(Jamie Oliver: "Návraty šéfkuchaře", díl "Komici", seriál BBC2, zařazeno do DDK v březnu 2004)
Víte, co je to teplý salát? - to je salát, který je teplý, ne? Jo, přesně tak. Vlastně máte pravdu. Základem je křehký vychlazený salát a k tomu něco teplého. V dřívějších dobách se k salátu přidávala třeba opečená kuřecí játra se sherry, nebo opečená cibule a takové věci. Následuje jeden z Jamieho oblíbených receptů tohoto tpu. Můžeme si ho připravit kdykoli, k obědu nebo pozdní večeři.Suroviny:
Na teplou zálivku:
Postup přípravy:
Červené cibule oloupeme nakrájíme přes střed a vytvoříme nádherné větší kousky, které drží pohromadě. Když je budeme smažit zvolna, jenom při střední teplotě, asi 5 minut, všechen přírodní cukr obsažený v cibuli se uvolní a zkaramelizuje a bude to pak krásně sladké a chutné. Do pánve nalijeme olivový olej a přidáme nakrájené kousky cibule. Místo smažení na pánvi můžeme cibuli upéct v troubě, trvá to asi půl hodiny při 200°C. Pak bude stejně dobrá a sladká. Cibulku pečeme na středně rozpálené pánvi, dokud se nezbarví trochu dozlatova, pak přidáme špetku soli a pepře. Je lepší kořenit hned na začátku, aby chutě vsákly až dovnitř, a ne jenom na okraj. Přidáme pár lístků tymiánu, plátky prorostlé uzené slaniny na pánev hezky rozprostřeme. Je to něco jako vaření v jednom hrnci; nezašpiní se tolik nádobí. A všechny chutě se smíchají?
Takže na pánvi máme tymián, sladké cibulky a uzenou slaninu. Cibulka bude pěkně měkká, slanina pěkně křupavá, zkrátka dobrý základ ke studenému salátu. Nasekáme česnek a posypeme vše co je na pánvi, přidáme píniové oříšky a všechno dozlatova opražíme. Ke konci přidáme balsamikový ocet, který pánev trochu ochladí,Tuto teplou směs nalijeme na mezitím opraný a vysušený (odstředěný) salát.
A teď se dostáváme k tomu hlavnímu. Když si např. v restauraci objednáme teplý salát, někdy se stane, že jsou listy salátu již zvadlé a nechutné. To se stane tehdy, když přidáme k zelenému salátu příliš horké přísady. Takže raději posadíme své hosty ke stolu a nachystáme talíře. Všichni již sedí okolo stolu. Tak ještě jednou protřepeme teplou směs a teď servírujeme, jak nejrychleji umíme, jinak to bude salát spíš připomínat cibulovou polívku. Tak fofrem, hodně rychle naservírovat. V restauraci je to někdy docela těžké. Nahoru na listy salátu nasypeme pěkně křupavou slaninku i cibulku. O dobrodiní a významu salátů Jamie říká:
»"Na saláty nedám dopustit. Přesto s jejich přípravou nedělám žádné cavyky. Zkuste je také vy zařadit jako pravidelnou součást svého jídelníčku a uvidíte, že budete nadšeni. Současná situace je totiž více než skličující. Zeptám-li se nějakého muže, co má nejraději k jídlu většinou odpoví:" No tak maso . . . maso . . . maso a občas si dám zeleninu, no". Což ve skutečnosti znamená, že k pivu spolyká hromadu buráků a k bifteku objednává hranolky nebo bramborovou kaši. Jenže dobrému salátu se nic nevyrovná. Kdykoliv navštívím vyhlášenou londýnskou restauraci, požádám šéfkuchaře, aby mi udělal míchaný salát. Salát totiž, krom jiného, naprosto vypovídá o kvalitách, toho kterého kuchaře . . . V první řadě byste si měli koupit nejméně dvě salátové mísy, s nimiž se vám bude dobře pracovat a které se budou hezky vyjímat na stole. Dále si obstarejte ten nejlepší panenský olivový olej a rozličné vinné octy - vyběr je takřka nemezený. Potom stačí zatnout zuby a vstoupit do obchodu se zeleninou, odkud si odnesete pár věcí, o nichž jste až dodenávna nejspíš vůbec nevěděli, že jsou na světe. . ."«
Komentáře
Přehled komentářů
Zatím nebyl vložen žádný komentář