Kuře v krunýři z těsta
6. 6. 2007
Jamieho kuře v krunýři z mouky a vody
(Jamie Oliver: "Dny plné chuti", str. 176, Nakladatelství Spektrum Grafik, 2003)900 g hladké mouky 2 větší citróny 2 hrstí lístků šalvěje, natrhané 8 stroužků česneku 8 lžíc olivového oleje mořská sůl a mletý černý pepř 4 menší kuřátka
Přílohy: brambory a zelenina
Postup přípravy:
Mouku nasypeme do velké mísy a přimícháme asi 500 ml vody. Vodu přiléváme postupně, až vznikne pružné, tvárné a nelepivé těsto. Mísu přikryjeme a necháme odležet, než připravíme kuřata.
Škrabkou na brambory (nebo zeleninu) nahoblujeme kůru ze dvou citrónů a rozmačkáme ve hmoždíři se šalvějí, tymiánem a česnekem. Když nemáme hmoždíř, použijeme kovovou misku a váleček na těsto. Přilijeme olivový olej, hodně osolíme a opepříme. (Tato voňavá marináda se obecně hodí na každé maso). Marinádou potřeme kuřata ze všech stran a také zevnitř. Ohoblované citróny nakrájíme na plátky a do každého kuřete strčíme jeden nebo dva.
Troubu vyhřejeme na 220°C (plyn na stupeň 7). Těsto rozdělíme na 4 díly a každý rozválíme na placku tlustou asi půl centimetru. Do těsta kuřata pěčlivě zabalíme, až vzniknou čtyři vzduchotěsné balíčky. Necháme je 5 minut ležet, a pak ve vyhřáté troubě pečeme asi 1 hodinu. Slupka z těsta ztvrdne, pára se drží vevnitř a kuřata pustí dobrou šťávu.
Po upečení necháme kuřata 15 minut odležet, pak je přeneseme na stůl a před hosty koule rozloupneme. Vyvalí se úžasná vůně a spousta voňavé páry. Podáváme jednoduše s bramborami a zeleninou.
(Jamie Oliver: "Dny plné chuti", str. 176, Nakladatelství Spektrum Grafik, 2003)
Kuřetem v krunýři - jistě uděláme radost svým přátelům přesto, že se z počátku budou divit, když přineseme na stůl a položíme doprostřed stolu podivnou hroudu těsta. Je to působivý kousek, ale hlavně odzkoušený způsob přípravy kuřete, neboť maso uvnitř pevného krunýře z těsta se dusí ve vlastní šťávě, až je neuvěřitelně měkké a vůně z bylinkové marinády nemohou nikudy uniknout; tak tu zůstanou. Nejvýhodnější je takto péci malá jarní kuřátka (poussin), ale můžeme použít i větší ptáky. Dvoukilového však musíme dělat asi dvě hodiny. Těsto se nejí!Suroviny pro 4 porce:
Přílohy: brambory a zelenina
Postup přípravy:
Mouku nasypeme do velké mísy a přimícháme asi 500 ml vody. Vodu přiléváme postupně, až vznikne pružné, tvárné a nelepivé těsto. Mísu přikryjeme a necháme odležet, než připravíme kuřata.
Škrabkou na brambory (nebo zeleninu) nahoblujeme kůru ze dvou citrónů a rozmačkáme ve hmoždíři se šalvějí, tymiánem a česnekem. Když nemáme hmoždíř, použijeme kovovou misku a váleček na těsto. Přilijeme olivový olej, hodně osolíme a opepříme. (Tato voňavá marináda se obecně hodí na každé maso). Marinádou potřeme kuřata ze všech stran a také zevnitř. Ohoblované citróny nakrájíme na plátky a do každého kuřete strčíme jeden nebo dva.
Troubu vyhřejeme na 220°C (plyn na stupeň 7). Těsto rozdělíme na 4 díly a každý rozválíme na placku tlustou asi půl centimetru. Do těsta kuřata pěčlivě zabalíme, až vzniknou čtyři vzduchotěsné balíčky. Necháme je 5 minut ležet, a pak ve vyhřáté troubě pečeme asi 1 hodinu. Slupka z těsta ztvrdne, pára se drží vevnitř a kuřata pustí dobrou šťávu.
Po upečení necháme kuřata 15 minut odležet, pak je přeneseme na stůl a před hosty koule rozloupneme. Vyvalí se úžasná vůně a spousta voňavé páry. Podáváme jednoduše s bramborami a zeleninou.