Lahodné pečené kuře
6. 6. 2007
Jamieho lahodné pečené kuře
(Jamie Oliver:"Kuchař bez čepice", seriál BBC2 na TV Spektrum 2000 a z knihy "Šéfkuchař bez čepice se vrací", str. 184, Spektrum Grafik a.s., překlad Robert Kubánek, 2003)
Suroviny pro 6 porcí:1 velké kuře (1,8 kg a více) 1 velký citrón 8 velkých plátků prorostlé slaniny typu prosciutta nebo parmské šunky 1 - 2 stroužky česneku, na plátky 2 vrchovaté lžíce čestvého tymiánu, nadrobno nasekaný sůl a čerstvě mletý pepř 125 g změklého másla 1 kg předvařených brambor, oloupané a nakrájené 1 velký celer, očištěný 200 ml bílého vína
Postup přípravy:
Troubu s přiměřeně velkým pekáčem předehřejeme na 220°C. Kuře dobře ze všech stran opláchneme a osušíme papírem. Prsty oddělíme jeho kůži od masa. Škrabkou na zeleninu okrájíme kůru z citrónu, nadrobno ji nasekáme a citrón prozatím dáme stranou. Slaninu nasekáme nadrobné kousky jako citrónovou kůru. Vše vložíme do misky a přidáme česnek a čerstvý tymián. Osolíme, opepříme a smícháme s máslem. Touto směsí vyplníme prostor po kůží a masem na kuřecích prsou. Důkladně maso směsí promasírujeme. Na stehnech uděláme hlubší zářezy, aby se lépe propékaly. Citrón zbavený kůry překrojíme napůl a vložíme do břišní dutiny kuřete. Takto připravené kuře vložíme do pekáče a ve vyhřáté troubě pečeme asi půl hodiny.
Než se kuře upeče, uvaříme v osolené vodě brambory, necháme je okapat oloupeme a nakrájíme na kousky. Celer nakrájíme taky na stejně velké kousky.
Vyjmeme kuře z trouby, napíchneme vidličkou a nazdvedneme nade dno opekáče, kde bublá vypečená šťáva s máslem. Na ni do pekáče nasypeme brambory promíchané s celerem a důkladně je promícháme se šťávou na dně pekáče. Kuře položíme zpět na směs a pečeme ještě třičtvrtě hodiny. Hotové kuře necháme 10 minut odpočinout. Mezitím vyndáme z pekáče bramborovou směs a výpek provaříme s vínem. Nezapomeneme seškrábnout všechnu šťávu co se přichytla po stěnách pekáče.
(Jamie Oliver:"Kuchař bez čepice", seriál BBC2 na TV Spektrum 2000 a z knihy "Šéfkuchař bez čepice se vrací", str. 184, Spektrum Grafik a.s., překlad Robert Kubánek, 2003)
Suroviny pro 6 porcí:
Postup přípravy:
Troubu s přiměřeně velkým pekáčem předehřejeme na 220°C. Kuře dobře ze všech stran opláchneme a osušíme papírem. Prsty oddělíme jeho kůži od masa. Škrabkou na zeleninu okrájíme kůru z citrónu, nadrobno ji nasekáme a citrón prozatím dáme stranou. Slaninu nasekáme nadrobné kousky jako citrónovou kůru. Vše vložíme do misky a přidáme česnek a čerstvý tymián. Osolíme, opepříme a smícháme s máslem. Touto směsí vyplníme prostor po kůží a masem na kuřecích prsou. Důkladně maso směsí promasírujeme. Na stehnech uděláme hlubší zářezy, aby se lépe propékaly. Citrón zbavený kůry překrojíme napůl a vložíme do břišní dutiny kuřete. Takto připravené kuře vložíme do pekáče a ve vyhřáté troubě pečeme asi půl hodiny.
Než se kuře upeče, uvaříme v osolené vodě brambory, necháme je okapat oloupeme a nakrájíme na kousky. Celer nakrájíme taky na stejně velké kousky.
Vyjmeme kuře z trouby, napíchneme vidličkou a nazdvedneme nade dno opekáče, kde bublá vypečená šťáva s máslem. Na ni do pekáče nasypeme brambory promíchané s celerem a důkladně je promícháme se šťávou na dně pekáče. Kuře položíme zpět na směs a pečeme ještě třičtvrtě hodiny. Hotové kuře necháme 10 minut odpočinout. Mezitím vyndáme z pekáče bramborovou směs a výpek provaříme s vínem. Nezapomeneme seškrábnout všechnu šťávu co se přichytla po stěnách pekáče.