Mořská ryba v alobalu s bylinkami a novými bramborami
6. 6. 2007
Mořská ryba v alobalu s bylinkami a novými bramborami
(Jamie Oliver: "Naked Chef", gastronomický serial BBC, TV Spektrum, červen 2002)1 kg mořská ryba nejlépe vcelku citrónová šťáva z 1 citrónu sůl a pepř 5 bobkových listů 2 červené cibule svazek čerstvé bazalky listy fenyklu (obalové listy, např. zbytek po salátu) 80 g másla
Příloha: nové brambory s koprem a s fenyklovým salátem
Postup přípravy:
Utrhneme kus alobalu asi 4 x větší než je naše očistěná vykuchaná ryba zbavená šupin. Fólii raději zdvojíme, aby byla pevnější a neprotrhla se. Po obou bocích ryby provedem několik ne příliš hlubokých zářezů. Vezmeme hrstku soli a snažíme se ji vetřít do vytvořených zářezů na obou stranách. Pak vezmeme špetku pepře a také ho vetřeme do zářezů. Tím dostaneme veškerou chuť přímo do ryby; takové malé triky výborně maso ochutí.
Ještě musíme přidat nějakou jemnou chuť na zvýraznění. Můžeme použít cokoliv podle naší fantazie, ale my teď použijeme několik bobkových listů, nakrájenou červenou cibuli, bazalku a ještě třeba zbytek obalových listů fenyklu z minulého salátu. (Nic doma raději nevyhazujeme - bude se to hodit.) Listy fenyklu jemně nasekáme, pravděpodobně je nebudeme jíst, protože jsou příliš houževnaté, ale na ochucení omáčky budou senzační.
Nakrájenou zeleninu trochu promícháme a rozložíme ji na fólii. Bude to peřinka na kterou položíme rybu, aby její spodní část neležela přímo na fólii. Vše si posuneme více k jedné straně stranu alobalu. Oloupeme menší červené cibulky a velmi tence je nakrájíme, obložíme rybu, její vnitřek osolíme a dovnitř vložíme také trochu cibule a pak kytičku čerstvé bazalky. Můžeme ji tam dát celou i se stonky, jenom ji trochu ohneme. Rybu obložíme bokovými listy i nahoře, polijeme trochou olivového oleje a přidáme malé množství másla. Máslo dáme nahoru nebo dovnitř případně okolo - no jak nás napadne.
Poslední přísadou bude šťáva z jednoho nebo možná až tří citrónů, pokud nejsou zrovna moc šťavnaté. Citrónová šťáva se smíchá během pečení s máslem a vytvoří výbornou šťávu na polití. Rybu zabalíme a utěsníme do alobalu.
Přesuneme si rybu s oblohou i náplní trochu dopředu, alobal přeložíme napůl přes rybu a jeho konce stlačíme k sobě a zahneme, tak aby šťáva nikde nevytekla. Okraje, které jsme spojily ještě trochu nadzvedneme, aby přece jen náhodou šťáva nevytekla. V alobalu zabalenou rybu opatrně přemístíme na pekáč. Pečeme při 220°C po dobu 8 minut počítáno na 1/2 kila ryba tj.asi 16 minut. Když uplyne požadovaný čas rybu v alobalu vyjmeme i s pekáčem z trouby a necháme rybu ještě 3-4 minuty zabalenou odpočinout. Pak chutná lépe. Pak si sedneme ke stolů a rybu rozbalíme. Ta vůně! Podáváme s novými brambůrkami s koprem a salátem z fenyklu a ředkviček.
Příprava nových brambor:
Brambory očistíme tvrdým kartáčkem jen tak, aby se očistily a trochu odřela vrchní slupka. Takto se povrch brambor stane poněkud hrubý a nerovný a když později přidáme olej, bylinky a citrónovou šťávu tak se pěkně povrch obalí. Brambory uvaříme ve slané vodě. Z čerstvého kopru natrháme jemné lístky a dužnaté stonky vyhodíme. Kopr nasekáme jen tak nahrubo a vhodíme do mísy. Brambory přecedíme a necháme trochu odpařit vodu, pak je ochutíme - dokud jsou ještě horké! Teplé brambory vložíme do mísy za koprem a přidáme citrónovou šťávu, trochu olivového oleje sůl, pepř a promícháme.
Poznámka DDK:
Ochucené brambory - můžeme připravit také s jinými bylinkami např.: mátou, mladou petrželkou, bazalkou, čerstvým koriandrem aj.
(Jamie Oliver: "Naked Chef", gastronomický serial BBC, TV Spektrum, červen 2002)
Ryba pečená v alobalu - je velmi chutná např. nadívaná rozmarýnem, ančovičkami, bílým vínem a máslem nebo malými rajčaty a olivami; losos je výborná zase s chřestem a mátou, s fazolkami a chilli papričkami, pstruh s rozdrceným tymiánem a citrónovou šťávou a pod. Kilová ryba pečením ztratí asi tak polovinu své váhy. Tímto způsobem je možno péci i naporcované kousky ryb, ale pečení ryby vcelku je lepší, protože kosti co jsou uvnitř pomohou ochutit nejen maso, ale i šťávu a pokrm bude celkově chutnější. Při přípravě pokrmu podle uvedeného receptu pečeme ochucenou rybu naplněnou čerstvými bylinkami v dobře uzavřené obálce z alobalu. Získáme hlavní jídlo včetně dobré omáčky a v podstatě bez velkého úsilí. Vše se samo pěkně upeče.Suroviny:
Příloha: nové brambory s koprem a s fenyklovým salátem
Postup přípravy:
Utrhneme kus alobalu asi 4 x větší než je naše očistěná vykuchaná ryba zbavená šupin. Fólii raději zdvojíme, aby byla pevnější a neprotrhla se. Po obou bocích ryby provedem několik ne příliš hlubokých zářezů. Vezmeme hrstku soli a snažíme se ji vetřít do vytvořených zářezů na obou stranách. Pak vezmeme špetku pepře a také ho vetřeme do zářezů. Tím dostaneme veškerou chuť přímo do ryby; takové malé triky výborně maso ochutí.
Ještě musíme přidat nějakou jemnou chuť na zvýraznění. Můžeme použít cokoliv podle naší fantazie, ale my teď použijeme několik bobkových listů, nakrájenou červenou cibuli, bazalku a ještě třeba zbytek obalových listů fenyklu z minulého salátu. (Nic doma raději nevyhazujeme - bude se to hodit.) Listy fenyklu jemně nasekáme, pravděpodobně je nebudeme jíst, protože jsou příliš houževnaté, ale na ochucení omáčky budou senzační.
Nakrájenou zeleninu trochu promícháme a rozložíme ji na fólii. Bude to peřinka na kterou položíme rybu, aby její spodní část neležela přímo na fólii. Vše si posuneme více k jedné straně stranu alobalu. Oloupeme menší červené cibulky a velmi tence je nakrájíme, obložíme rybu, její vnitřek osolíme a dovnitř vložíme také trochu cibule a pak kytičku čerstvé bazalky. Můžeme ji tam dát celou i se stonky, jenom ji trochu ohneme. Rybu obložíme bokovými listy i nahoře, polijeme trochou olivového oleje a přidáme malé množství másla. Máslo dáme nahoru nebo dovnitř případně okolo - no jak nás napadne.
Poslední přísadou bude šťáva z jednoho nebo možná až tří citrónů, pokud nejsou zrovna moc šťavnaté. Citrónová šťáva se smíchá během pečení s máslem a vytvoří výbornou šťávu na polití. Rybu zabalíme a utěsníme do alobalu.
Přesuneme si rybu s oblohou i náplní trochu dopředu, alobal přeložíme napůl přes rybu a jeho konce stlačíme k sobě a zahneme, tak aby šťáva nikde nevytekla. Okraje, které jsme spojily ještě trochu nadzvedneme, aby přece jen náhodou šťáva nevytekla. V alobalu zabalenou rybu opatrně přemístíme na pekáč. Pečeme při 220°C po dobu 8 minut počítáno na 1/2 kila ryba tj.asi 16 minut. Když uplyne požadovaný čas rybu v alobalu vyjmeme i s pekáčem z trouby a necháme rybu ještě 3-4 minuty zabalenou odpočinout. Pak chutná lépe. Pak si sedneme ke stolů a rybu rozbalíme. Ta vůně! Podáváme s novými brambůrkami s koprem a salátem z fenyklu a ředkviček.
Příprava nových brambor:
Brambory očistíme tvrdým kartáčkem jen tak, aby se očistily a trochu odřela vrchní slupka. Takto se povrch brambor stane poněkud hrubý a nerovný a když později přidáme olej, bylinky a citrónovou šťávu tak se pěkně povrch obalí. Brambory uvaříme ve slané vodě. Z čerstvého kopru natrháme jemné lístky a dužnaté stonky vyhodíme. Kopr nasekáme jen tak nahrubo a vhodíme do mísy. Brambory přecedíme a necháme trochu odpařit vodu, pak je ochutíme - dokud jsou ještě horké! Teplé brambory vložíme do mísy za koprem a přidáme citrónovou šťávu, trochu olivového oleje sůl, pepř a promícháme.
Poznámka DDK:
Ochucené brambory - můžeme připravit také s jinými bylinkami např.: mátou, mladou petrželkou, bazalkou, čerstvým koriandrem aj.