Nakládané citróny v soli
22. 3. 2008
Nakládané citróny v soli
(Jamie Oliver: "The Naked Chef" - "Šéfkuchař bez čepice", televizní seriál BBC, 1999)
Suroviny:6-8 citrónů 1 kg mořské soli koření: koriandrová semínka, fenyklová semínka, proužek skořice, bobkový list, větvičky tymiánu 5 lžic olivového oleje sůl, pepř 1 a 1/2 citrónu koriandr
Postup přípravy:
Vezmeme 6 až 8 citrónu (podle velikosti sklenice) a nařízneme je podélně do kříže. Nedořízneme je však až do konce, jenom chceme vytvořit prostor - kapsu umožňující nacpat do jeho nitra okořeněnou sůl.
Připravíme kořeněnou sůl:
Nejlepší k tomu je mořská sůl, kterou nasypeme do větší misky. Nachystáme koření: koriandrová semínka, černý pepř, fenyklová semínka a kousek skořice. Koření vložíme do čisté utěrky, pak ji zatočíme a koření v ní uvězníme. Vezmeme palici a stačí jen čtyři pořádné údery a koření máme připravené k nakládání. Rozdrcenou směs koření nasypeme do soli v misce přidáme větvičky tymiánu a celé bobkové listy a promícháme. Ochucenou solí plníme citróny. Dáme do nich co se tam vejde a sem tam tam strčíme bobkový list a větvičku tymiánu. (Přidávám ještě zázvor nakrájený na kolečka a někdy i česnek aj. - DDK). Citróny naplněné ochucenou solí pak jeden vedle druhého nacpeme do přiměřeně velké sklenice a pěkně je upěchujeme. Volné prostory vyplníme zbývající směsi soli, sklenici uzavřeme a pořádně ji protřepeme, aby si náplň pěkně sedla. Uzavřenou sklenici s naloženými citróny ponecháme asi tak jeden měsíc, aby sůl vykonala svou práci. Sůl s bylinkami prostoupí citróny, jejich kůra změkne a sklenice se ze 3/4 zaplní solným roztokem. Pak můžeme obsah sklenice doplnit solí do celého objemu sklenice. Získáme slané ovoněné koření, které můžeme až dva roky tři roky užívat např. při macerování ryb, mas, k rýži, kus-kusu apod.
Poznámka:
Naložené citróny tímto způsobem jsem používal již víc jak dva roky k marinování, a ke své úplné spokojenosti. Později jsem obsah rozmixoval a získal marinovací pastu. Viskózní aromatickou tekutinou nebo pastou natírám ryby (např. vánočního kapra) a veškeré maso k marinování před smažením, restováním, grilováním nebo i před pečením. Někdy ji použiji v malém množství i jako přídavek do zálivky salátů. V láhvi jen občas doplním sůl a vodu. Sůl by měla být stále dole usazená tj. nerozpuštěná. Její nasycený roztok, dobře konzervuje vložené citróny. V průběhu používání jsem do sklenice ještě přistrčil nakrájený zázvor a později i česnek a chilli papričku. Všem vřele doporučuji - DDK! Podívejte se také jak nakládají zeleninu v thajské kuchyni, kterou byl tento recept částečně asi inspirován.
(Jamie Oliver: "The Naked Chef" - "Šéfkuchař bez čepice", televizní seriál BBC, 1999)
Suroviny:
Postup přípravy:
Vezmeme 6 až 8 citrónu (podle velikosti sklenice) a nařízneme je podélně do kříže. Nedořízneme je však až do konce, jenom chceme vytvořit prostor - kapsu umožňující nacpat do jeho nitra okořeněnou sůl.
Připravíme kořeněnou sůl:
Nejlepší k tomu je mořská sůl, kterou nasypeme do větší misky. Nachystáme koření: koriandrová semínka, černý pepř, fenyklová semínka a kousek skořice. Koření vložíme do čisté utěrky, pak ji zatočíme a koření v ní uvězníme. Vezmeme palici a stačí jen čtyři pořádné údery a koření máme připravené k nakládání. Rozdrcenou směs koření nasypeme do soli v misce přidáme větvičky tymiánu a celé bobkové listy a promícháme. Ochucenou solí plníme citróny. Dáme do nich co se tam vejde a sem tam tam strčíme bobkový list a větvičku tymiánu. (Přidávám ještě zázvor nakrájený na kolečka a někdy i česnek aj. - DDK). Citróny naplněné ochucenou solí pak jeden vedle druhého nacpeme do přiměřeně velké sklenice a pěkně je upěchujeme. Volné prostory vyplníme zbývající směsi soli, sklenici uzavřeme a pořádně ji protřepeme, aby si náplň pěkně sedla. Uzavřenou sklenici s naloženými citróny ponecháme asi tak jeden měsíc, aby sůl vykonala svou práci. Sůl s bylinkami prostoupí citróny, jejich kůra změkne a sklenice se ze 3/4 zaplní solným roztokem. Pak můžeme obsah sklenice doplnit solí do celého objemu sklenice. Získáme slané ovoněné koření, které můžeme až dva roky tři roky užívat např. při macerování ryb, mas, k rýži, kus-kusu apod.
Poznámka:
Naložené citróny tímto způsobem jsem používal již víc jak dva roky k marinování, a ke své úplné spokojenosti. Později jsem obsah rozmixoval a získal marinovací pastu. Viskózní aromatickou tekutinou nebo pastou natírám ryby (např. vánočního kapra) a veškeré maso k marinování před smažením, restováním, grilováním nebo i před pečením. Někdy ji použiji v malém množství i jako přídavek do zálivky salátů. V láhvi jen občas doplním sůl a vodu. Sůl by měla být stále dole usazená tj. nerozpuštěná. Její nasycený roztok, dobře konzervuje vložené citróny. V průběhu používání jsem do sklenice ještě přistrčil nakrájený zázvor a později i česnek a chilli papričku. Všem vřele doporučuji - DDK! Podívejte se také jak nakládají zeleninu v thajské kuchyni, kterou byl tento recept částečně asi inspirován.
ukradený článek
(pokornypetr, 11. 8. 2014 13:25)