Portugalské čokoládové dortíky
22. 3. 2008
Portugalské čokoládové dortíky
(Jamie Oliver:" Obraty šékuchaře - Nezadané dívky", TV seriál BBC-2, zařazeno v únoru 2004, portugalská kuchyně)
Suroviny:
Na těsto:1 baliček křehkého listového těsta máslo nebo vejce na potření těsta mleté nové koření mletá skořice pomerančová kůra, nastrouhaná z 1 pomeranče 1-2 lžíce cukru máslo a cukr na formičky
Na náplň: 160 ml smetany 1 lžíce cukru špetka soli 200 g čokolády na vaření (2 tabulka) 1 lžíce másla brandy citrónová kůra nebo lískové oříšky na ochucení (není nutné)
Postup přípravy:
Trochu si to zjednodušíme a budeme malinko podvádět, protože Portugalci mají úžasný recept na lístkové těsto, který nám není znám. Uděláme si proto podobnou vlastní verzi.
a) Ochucení listového těsta
Koupíme v obchodě balíček křehkého lístkového těsta, které rozválíme, zlehka potřeme buď trochou rozpuštěného másla, nebo rozšlehaným vejcem. Ochutíme, ovoníme a malinko vylepšíme přidáním trochy mletého nového koření a trochy krásně voňavé mleté skořice. Na těsto nastrouháme pomerančovou kůru z jednoho pomeranče. To udělá velké zázraky, protože pomeranč a čokoláda jdou báječně dohromady. Dále přidáme jednu nebo dvě lžíce cukru.
Ochucené těsto zavineme, otočíme a po celé délce zahneme a opatrně zavineme do rolády. Tohle je jediný způsob, jak napodobit to zmíněné skvělé portugalské těsto.
Z rolády nakrájíme asi dvoucentimetrová kolečka. Když se na ně podíváme, vypadají trochu jako malé švýcarky nebo tak něco.
Teď vezmeme kousek přilnavé potravinářské fólie, jedno kolečko na folii položíme, trochu ho rukou rozmáčkněme, překryjeme další folií a válečkem opatrně rozválíme na placku. Nemusí být perfektní, ani dokonale kulatá. A máme základ pro naše malé portugalské dortíky.
b) Zhotovení košíčků z ochuceného listového těsta
Těsto sformujeme do misek na obrácených formičkách. Malé formičky ve tvaru misky (skleničky) zvenku potřeme máslem a posypeme trochou cukru. Můžeme použít spíš menší as širší skleničky, ale ty mohou také prasknout. Vyválené kolečko těsta vždy na formičku položíme a opatrně okraje těsta dolů. Položíme obrácené formičky (skleničky) na plech. Když plech zaplníme, vložíme ho do trouby vyhřáté na 180°C a pečeme asi 10 až 15 minut, dokud není těsto na formičkách pěkně zlatavé a propečené. Upečené košíčky z lístkového těsta postupně sejmeme z formiček a přendáme je na kuchyňskou mřížku. Necháme je chvíli chládnout. Lehce je ještě teplé zmáčkneme, aby pěkně seděly a vytvořily rovné dno. Občas se stane, že mají po stranách malé mezery, ale to nevadí. Až zchládnou, bude to dobré.
c) Příprava náplně do košíčků:
Hustou sladkou smetanu nalijeme do hrnce. Nebudeme ji vařit, jenom ji opatrně ohřejeme k bodu varu. Přidáme jednu lžíci cukru a malou špetku soli. To sice zní hodně divně, ale pravda je, že když přidáme do čokoládové polevy trošičku soli, čokoláda pak lépe chutná. Nikdo nechápe proč a je to fakt divné, ale prostě je to tak. Když směs ohřejeme vypneme plyn.
Teď vezmeme kvalitní dobrou čokoládu na vaření a nalámeme ji na kusy. Nasypeme kousky přímo do horké smetany. Okamžitě se začnou rozpouštět; dobře ji promícháme a postupně přidáváme máslo. Mícháme až vznikne krásně hladký krém. Někdy se stane, že je smetana příliš horká, když do ní dáváme čokoládu, a náplň se srazí. Proto musíme smetanu nejdřív nechat malinko zchladnout. Ale když se srazí, nic se neděje, přilijeme do smasi trochu studeného mléka a spraví se to mícháním. Naše čokoláda ale vypadá báječně a je pěkně lesklá. Přidáme trochu studeného mléka asi lžíci zamícháme a je to hotové. Tohle je chvíle, kdy můžete čokoládu dochutit, například kapkou brandy nebo nastrouhanou pomerančovou kůrou nebo třeba přidáním pražených lískových ořechů. Je to takové zpestření. Čokoláda je však skvělá sama o sobě a není třeba ji nijak vylepšovat.
d) Plnění košíčků čokoládovým krémem
A teď nás čeká to nejlepší. Ještě jednou čokoládovou směs promícháme a nalijeme do košíčků. Neplníme je moc, obtížně by se jedly. Tak to bychom měli, máme pěkné malé dortíky a může přijít návštěva.
(Jamie Oliver:" Obraty šékuchaře - Nezadané dívky", TV seriál BBC-2, zařazeno v únoru 2004, portugalská kuchyně)
Suroviny:
Na těsto:
Na náplň:
Postup přípravy:
Trochu si to zjednodušíme a budeme malinko podvádět, protože Portugalci mají úžasný recept na lístkové těsto, který nám není znám. Uděláme si proto podobnou vlastní verzi.
a) Ochucení listového těsta
Koupíme v obchodě balíček křehkého lístkového těsta, které rozválíme, zlehka potřeme buď trochou rozpuštěného másla, nebo rozšlehaným vejcem. Ochutíme, ovoníme a malinko vylepšíme přidáním trochy mletého nového koření a trochy krásně voňavé mleté skořice. Na těsto nastrouháme pomerančovou kůru z jednoho pomeranče. To udělá velké zázraky, protože pomeranč a čokoláda jdou báječně dohromady. Dále přidáme jednu nebo dvě lžíce cukru.
Ochucené těsto zavineme, otočíme a po celé délce zahneme a opatrně zavineme do rolády. Tohle je jediný způsob, jak napodobit to zmíněné skvělé portugalské těsto.
Z rolády nakrájíme asi dvoucentimetrová kolečka. Když se na ně podíváme, vypadají trochu jako malé švýcarky nebo tak něco.
Teď vezmeme kousek přilnavé potravinářské fólie, jedno kolečko na folii položíme, trochu ho rukou rozmáčkněme, překryjeme další folií a válečkem opatrně rozválíme na placku. Nemusí být perfektní, ani dokonale kulatá. A máme základ pro naše malé portugalské dortíky.
b) Zhotovení košíčků z ochuceného listového těsta
Těsto sformujeme do misek na obrácených formičkách. Malé formičky ve tvaru misky (skleničky) zvenku potřeme máslem a posypeme trochou cukru. Můžeme použít spíš menší as širší skleničky, ale ty mohou také prasknout. Vyválené kolečko těsta vždy na formičku položíme a opatrně okraje těsta dolů. Položíme obrácené formičky (skleničky) na plech. Když plech zaplníme, vložíme ho do trouby vyhřáté na 180°C a pečeme asi 10 až 15 minut, dokud není těsto na formičkách pěkně zlatavé a propečené. Upečené košíčky z lístkového těsta postupně sejmeme z formiček a přendáme je na kuchyňskou mřížku. Necháme je chvíli chládnout. Lehce je ještě teplé zmáčkneme, aby pěkně seděly a vytvořily rovné dno. Občas se stane, že mají po stranách malé mezery, ale to nevadí. Až zchládnou, bude to dobré.
c) Příprava náplně do košíčků:
Hustou sladkou smetanu nalijeme do hrnce. Nebudeme ji vařit, jenom ji opatrně ohřejeme k bodu varu. Přidáme jednu lžíci cukru a malou špetku soli. To sice zní hodně divně, ale pravda je, že když přidáme do čokoládové polevy trošičku soli, čokoláda pak lépe chutná. Nikdo nechápe proč a je to fakt divné, ale prostě je to tak. Když směs ohřejeme vypneme plyn.
Teď vezmeme kvalitní dobrou čokoládu na vaření a nalámeme ji na kusy. Nasypeme kousky přímo do horké smetany. Okamžitě se začnou rozpouštět; dobře ji promícháme a postupně přidáváme máslo. Mícháme až vznikne krásně hladký krém. Někdy se stane, že je smetana příliš horká, když do ní dáváme čokoládu, a náplň se srazí. Proto musíme smetanu nejdřív nechat malinko zchladnout. Ale když se srazí, nic se neděje, přilijeme do smasi trochu studeného mléka a spraví se to mícháním. Naše čokoláda ale vypadá báječně a je pěkně lesklá. Přidáme trochu studeného mléka asi lžíci zamícháme a je to hotové. Tohle je chvíle, kdy můžete čokoládu dochutit, například kapkou brandy nebo nastrouhanou pomerančovou kůrou nebo třeba přidáním pražených lískových ořechů. Je to takové zpestření. Čokoláda je však skvělá sama o sobě a není třeba ji nijak vylepšovat.
d) Plnění košíčků čokoládovým krémem
A teď nás čeká to nejlepší. Ještě jednou čokoládovou směs promícháme a nalijeme do košíčků. Neplníme je moc, obtížně by se jedly. Tak to bychom měli, máme pěkné malé dortíky a může přijít návštěva.
Komentáře
Přehled komentářů
Zatím nebyl vložen žádný komentář