Pstruh s křenovou omáčkou s vlašskými ořechy
6. 6. 2007
Pečený pstruh s bramborami a křenovou omáčkou s vlašskými ořechy
(Jamie Oliver: "Dny plné chuti", str. 180, TV pořad a Nakladatelství Spektrum Grafik, 2003)500 g brambor (oškrábaných a nakrájených na tenké plátky) olivový olej sůl a čerstvě mletý černý pepř 4 pstruzi každý o váze cca 0,5 kg (bez šupin a bez vnitřností) 1 vrchovatá lžíce nastrouhaného čerstvého křenu 250 ml smetany 2 hrsti mírně drcených vlašských ořechů Šťáva z 1 citrónu trocha čerstvého tymiánu (není nutné) 1 citrón nakrájený na plátky (není nutné)
Postup přípravy:
Troubu předehřejeme na 240° C. Nakrájené syrové brambory důkladně osušíme savým papírem a zlehka potřeme olivovým olejem. Osolíme, opepříme a naklademe v jedné vrstvě na dno velkého pekáče. Pekáč položíme na spodní rošt v troubě a pečeme čtvrt hodiny. Brambory by měly zezlátnout. Mezitím pečlivě osušíme pstruhy a do všech uděláme v několika místech ostrým nožem šikmé zářezy; maso se lépe propeče a lépe do něj proniknou veškeré chutě a vůně. Ryby potřeme olivovým olejem, osolíme a opepříme. Pokud máme náladu, můžeme pstruhy nadít bylinkami, není to však nezbytně nutné. (Jamie používá kombinaci čerstvého tymiánu a tenkých plátků citrónu, netrvá to dlouho, sotva dvě minuty). Ryby dáme na 10 až 12 minut péct do trouby na vrchní rošt a měly by tam zezlátnout. Zatímco se ryby i brambory pečou, připravíme omáčku.
Příprava křenové omáčky:
Úplně nejlepší je čerstvý křen, který je nutno očistit a nastrouhat; můžeme však použít i křen se smetanou, který se někdy prodává v obchodech ve sklenicích. Čerstvý křen v misce smícháme se smetanou a vlašskými ořechy, osolíme, opepříme a zakapeme trochou citrónové šťávy. Ryby podáváme s bramborami a každou porci přelijeme křenovou omáčkou. Nezapomeneme k tomu udělat zeleninový salát.
(Jamie Oliver: "Dny plné chuti", str. 180, TV pořad a Nakladatelství Spektrum Grafik, 2003)
Pstruh - je naprosto fantastická ryba. Nejenže je lahodný, ale navíc jej dostaneme prakticky kdekoli. Tento recept se vyznačuje úžasnou kombinací chutí od mírně pálivého křenu, k nasládlým vlašských ořechům a husté smetaně. Ovšem omáčka sama o sobě je použitelná nejen k rybě, ale například i k hovězímu či jehněčímu masu.Suroviny pro 4 porce:
Postup přípravy:
Troubu předehřejeme na 240° C. Nakrájené syrové brambory důkladně osušíme savým papírem a zlehka potřeme olivovým olejem. Osolíme, opepříme a naklademe v jedné vrstvě na dno velkého pekáče. Pekáč položíme na spodní rošt v troubě a pečeme čtvrt hodiny. Brambory by měly zezlátnout. Mezitím pečlivě osušíme pstruhy a do všech uděláme v několika místech ostrým nožem šikmé zářezy; maso se lépe propeče a lépe do něj proniknou veškeré chutě a vůně. Ryby potřeme olivovým olejem, osolíme a opepříme. Pokud máme náladu, můžeme pstruhy nadít bylinkami, není to však nezbytně nutné. (Jamie používá kombinaci čerstvého tymiánu a tenkých plátků citrónu, netrvá to dlouho, sotva dvě minuty). Ryby dáme na 10 až 12 minut péct do trouby na vrchní rošt a měly by tam zezlátnout. Zatímco se ryby i brambory pečou, připravíme omáčku.
Příprava křenové omáčky:
Úplně nejlepší je čerstvý křen, který je nutno očistit a nastrouhat; můžeme však použít i křen se smetanou, který se někdy prodává v obchodech ve sklenicích. Čerstvý křen v misce smícháme se smetanou a vlašskými ořechy, osolíme, opepříme a zakapeme trochou citrónové šťávy. Ryby podáváme s bramborami a každou porci přelijeme křenovou omáčkou. Nezapomeneme k tomu udělat zeleninový salát.