Salát z fenyklu a ředkviček
22. 3. 2008
Salát z fenyklu a ředkviček
(Jamie Oliver: "Naked Chef", gastronomický seriál BBC, TV Spektrum, červen 2002)
Suroviny1-2 fenykly 1-2 svazky čerstvých ředkviček 2 lžíce oleje šťáva z citrónu 80 ml redukovaného salátového dresinku sůl a pepř
Postup přípravy:
Svazek čerstvých ředkviček pečlivě omyjeme a odřízneme stonky asi tak 2 cm na ředkvičkou. Části zelených stonků (pokud nejsou povadlé) tam také necháme. Můžeme to vše sníst a nemusíme nic vyhazovat. Ředkvičky nakrájíme na tenké plátky. Několik nepovadlých listů ředkviček jemně posekáme a přidáme do salátu. Mají skvělou chuť a nemusíme je vyhazovat, jako obvykle. Není na nich nic špatného. Chutnají trochu jako šťovík, ale je to velice čerstvá chuť.
Fenykl je fantastická zelenina, můžeme ho upravit různým způsobem např. upéci, podusit nebo osmažit, ale do salátu se hodí opravdu, ze všeho nejlépe. Odloupneme horní obalový list, ten můžeme přidat později třeba do zeleninového vývaru a nebo přidat k rybě pečené v alobalu. Pro tento účel uschováme také odříznutý vršek. Část natě nahoře - takovou bylinkovou chocholku si taky ponecháme. Je velmi delikátní a vypadá skvěle zeleně, proto ji přidáme do salátu. Budeme se snažit nakrájet fenykl na co nejtenčí plátky. Můžeme použit i kráječe na zeleninu, ale musíme být na sebe opatrní. Zelenou část nasekáme, přidáme 2 lžíce oleje a šťávu z jednoho citrónu (procedíme mezi prsty a jádra tak snadno zachytíme). Citrónu dáme podle chuti, osolíme a opepříme. Dobře promícháme, ochutnáme. Má to pěknou barvu! Salát se velmi se hodí např. k rybě pečené v alobalu s bylinkami a zeleninou.
(Jamie Oliver: "Naked Chef", gastronomický seriál BBC, TV Spektrum, červen 2002)
Suroviny
Postup přípravy:
Svazek čerstvých ředkviček pečlivě omyjeme a odřízneme stonky asi tak 2 cm na ředkvičkou. Části zelených stonků (pokud nejsou povadlé) tam také necháme. Můžeme to vše sníst a nemusíme nic vyhazovat. Ředkvičky nakrájíme na tenké plátky. Několik nepovadlých listů ředkviček jemně posekáme a přidáme do salátu. Mají skvělou chuť a nemusíme je vyhazovat, jako obvykle. Není na nich nic špatného. Chutnají trochu jako šťovík, ale je to velice čerstvá chuť.
Fenykl je fantastická zelenina, můžeme ho upravit různým způsobem např. upéci, podusit nebo osmažit, ale do salátu se hodí opravdu, ze všeho nejlépe. Odloupneme horní obalový list, ten můžeme přidat později třeba do zeleninového vývaru a nebo přidat k rybě pečené v alobalu. Pro tento účel uschováme také odříznutý vršek. Část natě nahoře - takovou bylinkovou chocholku si taky ponecháme. Je velmi delikátní a vypadá skvěle zeleně, proto ji přidáme do salátu. Budeme se snažit nakrájet fenykl na co nejtenčí plátky. Můžeme použit i kráječe na zeleninu, ale musíme být na sebe opatrní. Zelenou část nasekáme, přidáme 2 lžíce oleje a šťávu z jednoho citrónu (procedíme mezi prsty a jádra tak snadno zachytíme). Citrónu dáme podle chuti, osolíme a opepříme. Dobře promícháme, ochutnáme. Má to pěknou barvu! Salát se velmi se hodí např. k rybě pečené v alobalu s bylinkami a zeleninou.
Komentáře
Přehled komentářů
Zatím nebyl vložen žádný komentář