Špičková nadívaná prsíčka
6. 6. 2007
Jamieho špičková kuřecí prsíčka nadívaná houbami a pečená v listovém těstě podle táty
(Jamie Oliver: "Dny plné chuti", str. 184, Nakladatelství Spektrum Grafik, 2003)
Suroviny pro 4 porce:4 x 200 g kuřecích prsíček bez kůže 170 g čerstvých hub, jakékoliv kombinace olivový olej 1 - 2 stroužky česneku, oloupané, jemně nasekané sůl a čerstvě umletý černý pepř 1 hrst nasekané petrželové natě 1 x 500 g balíček listového těsta 1 rozšlehané vejce 2 vrchovaté lžíce hrubé hořčice 1 velká sklenice bílého vína 140 ml smetany na šlehání
Postup přípravy:
Předehřejeme troubu na 200°C (plyn 6). Rozkrájíme houby - polovinu nahrubo, polovinu najemno. Do horké pánve nalijeme trochu olivového oleje a pomalu smažíme česnek s houbami, asi 10 minut. Podle chuti osolíme, opepříme a přimícháme sekanou petrželku. Necháme vychladnout. Kuřecí prsa položíme vnější stranou na prkénko a opatrně do nich nařízneme kapsy. Hlavně je nesmíme proříznout. Kapsy naplníme studenou houbovou směsí.
Poprášíme trochu vál hladkou moukou a válečkem listové těsto rozválíme na tlouštku něco přes půl centimetru, do obdélníku asi 45 cm dlouhého a 20 cm širokého. Placku rozřízneme po délce na čtyři stejné pruhy a ty pak omotáme kolem porcí masa s nádivkou. Pásek těsta vineme mírně přes sebe, aby se porce těstem obalila (vypadá to jako kremrole). Těsto trochu potřeme vajíčkem a pečeme ve vyhřáté troubě 35 minut.
Příprava hořčičné omáčky: Zatím co se kuře peče, dáme hořčici, bílé víno do horké pánve, promícháme a trochu odvaříme, hlavní je, aby se vypařila vůně alkoholu. Přidáme smetanu a pomalu vaříme, až do chvíle, kdy se začne již zahušťovaná omáčka držet na oblé části obrácené lžíce. Sundáme z ohně a podle chuti dosolíme. Každou kuřecí rolku opatrně rozřízneme na tři části a podáváme s trochou omáčky a - pokud máme rádi - s pár kapkami olivového oleje.
(Jamie Oliver: "Dny plné chuti", str. 184, Nakladatelství Spektrum Grafik, 2003)
Suroviny pro 4 porce:
Postup přípravy:
Předehřejeme troubu na 200°C (plyn 6). Rozkrájíme houby - polovinu nahrubo, polovinu najemno. Do horké pánve nalijeme trochu olivového oleje a pomalu smažíme česnek s houbami, asi 10 minut. Podle chuti osolíme, opepříme a přimícháme sekanou petrželku. Necháme vychladnout. Kuřecí prsa položíme vnější stranou na prkénko a opatrně do nich nařízneme kapsy. Hlavně je nesmíme proříznout. Kapsy naplníme studenou houbovou směsí.
Poprášíme trochu vál hladkou moukou a válečkem listové těsto rozválíme na tlouštku něco přes půl centimetru, do obdélníku asi 45 cm dlouhého a 20 cm širokého. Placku rozřízneme po délce na čtyři stejné pruhy a ty pak omotáme kolem porcí masa s nádivkou. Pásek těsta vineme mírně přes sebe, aby se porce těstem obalila (vypadá to jako kremrole). Těsto trochu potřeme vajíčkem a pečeme ve vyhřáté troubě 35 minut.
Příprava hořčičné omáčky: Zatím co se kuře peče, dáme hořčici, bílé víno do horké pánve, promícháme a trochu odvaříme, hlavní je, aby se vypařila vůně alkoholu. Přidáme smetanu a pomalu vaříme, až do chvíle, kdy se začne již zahušťovaná omáčka držet na oblé části obrácené lžíce. Sundáme z ohně a podle chuti dosolíme. Každou kuřecí rolku opatrně rozřízneme na tři části a podáváme s trochou omáčky a - pokud máme rádi - s pár kapkami olivového oleje.