Těstoviny farfalle s kapustou a sýrovou omáčkou
6. 6. 2007
Těstoviny farfalle s kapustou a sýrovou omáčkou
(Jamie Olivier:"Kuchař bez čepice", pořad BBC2 na TV Spektrum, červen 2001)
Suroviny:1 balíček těstovin farfalle (= italsky "motýlek") 8 plátků slaniny olivový olej piniové oříšky stroužek česneku kapusta okrajové listy a asi tak 1/4 hlávky sýr mozzarela parmazán
Postup přípravy:
Těstoviny v podobě motýlka (farfale nebo větší strichetti) vložíme do osolené vody a necháme vařit. Ná pánev vhodíme slaninu nakrájenou asi na osm tenkých plátků. Přidáme trochu olivového oleje, ale jenom trochu, aby se uvolnila chuť ze slaniny. Chceme, aby slanina byla pěkně křupavá a dobře chutnala. Přidáme piniové oříšky, asi tak dvě hrsti; ty musí být úplně osmažené dozlatova, aby chutnaly tak, jak skutečně mají chutnat. Pořád s tím mícháme protože nechceme, aby to bylo na jedné straně černobílé a na druhé takové nijaké. Stroužek česneku, jenom oloupeme a najemno nasekáme. Nedáváme ho tam dřív, byl by, za tu dobu, úplně černý. Vložíme ho do pánve ke slanině až na poslední chvíli. Ta vůně, . . . voní to fantasticky!
Stáhneme plamen a dáme tam hlavní naši tajnou ingredienci . . . kapustu! Lidi nevyužívají ty pěkné zelené listy co jsou nahoře a ty jsou ale fantastické. Mají takový silný stonek, který vykrojíme a listy pak opláchneme pod studenou vodou, složíme a jemně nasekáme. Přidáme ještě tak čtvrtku hlávky kapusty, jinak by to bylo málo. Také je překrájíme. Teď už slaninu s česnekem a oříšky přestaneme smažit; už jsou křupavé. Teď to chce naopak napařit listy, aby kapusta změkla. Dáme ji tam ke slanině a ještě přidáme hrudku másla a přikryjeme nádobu talířem. Nakonec se nám ten talíř zároveň nahřeje pro podávání těstovin. Všechno už změklo. Mozzarelu nakrájíme asi 1 cm kousky, parmazán nastrouháme. Pak zcedíme těstoviny a trochu vody si schováme. Ke kapustě přidáme mozzarelu, parmazán a mícháme. Jakmile se začnou dělat takové sýrové nitky přidáme těstoviny a promícháme. Teď ještě přidáme trochu uschované vody po vaření těstovin. Získáme takovou lahodnou krémovou sýrovou omáčku. Jsme hotoví a teď ještě trochu parmazánu nasypeme na porci nahoru a podáváme.
(Jamie Olivier:"Kuchař bez čepice", pořad BBC2 na TV Spektrum, červen 2001)
Suroviny:
Postup přípravy:
Těstoviny v podobě motýlka (farfale nebo větší strichetti) vložíme do osolené vody a necháme vařit. Ná pánev vhodíme slaninu nakrájenou asi na osm tenkých plátků. Přidáme trochu olivového oleje, ale jenom trochu, aby se uvolnila chuť ze slaniny. Chceme, aby slanina byla pěkně křupavá a dobře chutnala. Přidáme piniové oříšky, asi tak dvě hrsti; ty musí být úplně osmažené dozlatova, aby chutnaly tak, jak skutečně mají chutnat. Pořád s tím mícháme protože nechceme, aby to bylo na jedné straně černobílé a na druhé takové nijaké. Stroužek česneku, jenom oloupeme a najemno nasekáme. Nedáváme ho tam dřív, byl by, za tu dobu, úplně černý. Vložíme ho do pánve ke slanině až na poslední chvíli. Ta vůně, . . . voní to fantasticky!
Stáhneme plamen a dáme tam hlavní naši tajnou ingredienci . . . kapustu! Lidi nevyužívají ty pěkné zelené listy co jsou nahoře a ty jsou ale fantastické. Mají takový silný stonek, který vykrojíme a listy pak opláchneme pod studenou vodou, složíme a jemně nasekáme. Přidáme ještě tak čtvrtku hlávky kapusty, jinak by to bylo málo. Také je překrájíme. Teď už slaninu s česnekem a oříšky přestaneme smažit; už jsou křupavé. Teď to chce naopak napařit listy, aby kapusta změkla. Dáme ji tam ke slanině a ještě přidáme hrudku másla a přikryjeme nádobu talířem. Nakonec se nám ten talíř zároveň nahřeje pro podávání těstovin. Všechno už změklo. Mozzarelu nakrájíme asi 1 cm kousky, parmazán nastrouháme. Pak zcedíme těstoviny a trochu vody si schováme. Ke kapustě přidáme mozzarelu, parmazán a mícháme. Jakmile se začnou dělat takové sýrové nitky přidáme těstoviny a promícháme. Teď ještě přidáme trochu uschované vody po vaření těstovin. Získáme takovou lahodnou krémovou sýrovou omáčku. Jsme hotoví a teď ještě trochu parmazánu nasypeme na porci nahoru a podáváme.